Publieke consultatie EU-Meststoffenverordening
De Europese Meststoffenverordening (Fertilizer Product Regulation = FPR) is een belangrijke verordening die het gebruik van circulaire meststoffen in de EU moet bevorderen. Met de FPR kunnen meststoffen worden gemarkeerd (CE-markering) en daarmee krijgen deze meststoffen een ‘einde afvalstatus’ en wordt vrijhandel in de hele EU mogelijk, zonder beperkingen voor markttoegang. Uiteraard zijn er wel regels per land (met vaak nog verschillen in regelgeving binnen een land) voor het gebruiken van de mest. FPR is regelgeving voor de handel, het mestbeleid gaat over de waterkwaliteit.
Dierlijke mest moet bewerkt (gehygiëniseerd) zijn om als grondstof (CMC genaamd) te kunnen worden gebruikt.
De FPR is optioneel, dat wil zeggen: bedrijven mogen hieraan deelnemen, ze kunnen ook kiezen voor de andere mogelijkheid van (al eerder bestaande) regelgeving die per land verschillend is.
Knelpunten
In potentie biedt de FPR dus belangrijke voordelen voor een soepelere handel in meststoffen in de Europese Unie. Toch blijken er in de praktijk de nodige nadelen te bestaan. Zo blijkt het een lastig en langdurig traject te zijn om nieuwe grondstoffen toe te voegen aan de lijst van toegelaten grondstoffen (CMC’s). Ander ervaren probleem is dat de verplichte hygiënisatie op dit moment alleen mogelijk is volgens het procedé: 1 uur à 70°C. Een alternatieve methode (bijvoorbeeld via compostering waarbij gedurende langere tijd maar bij lagere temperaturen hetzelfde effect wordt bereikt) is nog niet toegestaan.
Consultatie
De FPR vereist dat de Europese Commissie uiterlijk in juli 2026 verslag uitbrengt aan het Europees Parlement en de Raad van Ministers over de toepassing en de effecten van de FPR. Ter voorbereiding hiervan is de publieke consultatie, waar u op verschillende manieren uw reactie kunt geven.
Er is een vragenlijst opgesteld, maar ook kunt u een reactie geven op de website of via e-mail.
U komt bij de consultatie via deze link: Verordening bemestingsproducten — Evaluatie. Deze is ook in het Nederlands te bekijken. Als u dan op ‘Naar de raadpleging’ klikt komt u bij de vragenlijst.
